Építsd a jövőd! a SzakMázz! Kiállításon

Interaktív építőpari szakmai napokat szervezett a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum a SzakMÁzz! Budapest Pályaválasztási Kiállítás berkein belül a HUNGEXPO B pavilonjában október 8-9-én.
Idén az eddigi legnagyobb területen, közel 900 négyzetméteren képviseltette magát a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum. Ebben az évben már 13 iskolánk mutatta be interaktív bemutatókon szakmáit. Újdonságként először külön standot kaptak az SNI-vel és az egyéb tanulási nehézségekkel foglalkozó iskoláink.
Közel 12 000 pályaválasztás előtt álló gyerek látogatta meg a B pavilont, és próbálhatta ki magát közel 100 szakmában.

 

Immár 4. alkalommal került megrendezésre az Európai Szakképzési Hét keretében az Építsd a jövőd! építőipari szakmai nap. A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítse az építőiparhoz kapcsolódó szakmákat, melyeket egy ház alapjainak megtervezésétől egészen a lakberendezésig mutat be.

A HORIZONT GLOBÁL Kft. egy 64 nm-es házat varázsol a helyszínen, hogy megmutassa, igenis lehet jót, gyorsan és egyszerűen építeni.

A WorldSkills Kazan 2019 versenyzői közül 8 fiatal mutatkozik be a házon belül, közülük 5-en kiválósági éremmel tértek haza a szakmák olimpiájáról.

Az idei Szakmázz! Pályaválasztási Kiállítás egyik különlegessége volt az „Építsd a jövőd” ház, ahol a pályaválasztók 8 különféle szakmával ismerkedhettek meg (kőfaragó, víz-gáz-fűtésszerelő, díszítőfestő, villanyszerelő, bútorasztalos, épületasztalos, dekoratőr, grafikus).
A ház előtt Nagy Ádám János Európa bajnok épületasztalos várta a fiatalokat, akiket pár fős csoportokba gyűjtve vezetett be a különleges épületbe.
A házba belépve igazi műhelyhangulat fogadta a gyerekeket. Rögtön az elején a kőfaragó állomással találkoztak, ahol Balogh Krisztián, kiválósági érmes, kőfaragó versenymunkái voltak kiállítva. A vállalkozó kedvű látogatók kipróbálhatták milyen érzés, amikor a véső nyomot hagy a kövön. Balra fordulva a víz-gáz-fűtésszerelő standon Török Balázs, kiválósági érmes versenyző, egy mobil fürdőszoba installációt mutatott be. A villanyszerelési bemutatónál egy okosház fali paneljét szerelte be Krehely István, kiválósági érmes villanyszerelő, amiben a kapcsolókat próbálgathatták a gyerekek.
A következő állomáson Simon Olivér, kiválósági érmes díszítőfestővel lehetett kipróbálni a festés fortélyait. Vidám színek, különleges minták és egy vagány tenyérlenyomatos játék várta itt a srácokat.
Az asztalosoknál a már tőlük megszokott profizmussal találkozhattak. Simon Krisztián világbajnok bútorasztalos egy csodaszép intarziás tetőlapot készített. Fekete Martin, kiválóság érmes épületasztalos pedig fából „ördöglakat”keretet épített össze, ami utána nagy fejtörést okozott a gyerekeknek,  a kitartóbbaknak azonban sikerült szétszedni, összerakni.
A ház utolsó állomásán egy berendezett enteriőr fogadta a látogatókat. Itt kapott helyett Nagy Anna grafikus versenyző, aki egy valóságos tervezési feladaton mutatta be a grafikai tervezés folyamatát. A lakótér berendezését a dekoratőr szakma képviselői végezték, egy igazi vagány kis kuckót kialakítva, ahova betérhettek kicsit megpihenni az érdeklődők.
Mindegyik szakmában egy-egy versenyző mutatta be a gyerekeknek az adott szakma érdekességeit. A vállalkozó szelleműek ki is próbálhattak a technikákat, vagy beszélgethettek az adott szakma versenyzőjével.
A házból kilépve további izgalom várta a gyerekeket: szögbeütő verseny, csavarbehajtó verseny volt, továbbá mozaik készülhetett csempéből. Akik ügyesen megoldották a feladatokat, értékes nyereményekkel lehettek gazdagabbak.
Nagyszerű hangulat, rengeteg érdeklődő diák és jó beszélgetések jellemezték ezt a két napot!

Megosztom