II. Nagycsaládos Fesztivál a Vasúttörténeti Parkban

Szeptember 17-én rendezték meg a második Nagycsaládos Fesztivált. A rendezvénynek a Magyar Vasúttörténeti Park adott otthont, ahol a családokat több helyszínen színes programokkal, kézműves foglakozásokkal várták.

A megnyitón beszédet mondott  Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.  Kiemelte, hogy a fesztivál a kikapcsolódás, a közös feltöltődés mellett az egymásra figyelést, a találkozást szolgálja, valamint bemutatja, hogy nagycsaládban élni jó.

A család a társadalom, a közösség legkisebb és legfontosabb alapegysége – emelte ki Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Kifejtette, hogy a kormány kiemelt célkitűzése a családok támogatása, hiszen ahhoz, hogy évszázadok múlva továbbra is magyarságról, magyar közösségről, magyar jövőről beszélhessünk, kellenek a családok, a gyerek, az utánpótlás.

A fesztiválon a magyarság eredetiségét, különlegességét hangsúlyozta a Hungarikumok utcája, amely a rendezvény újdonságának számított.  Agrárszakképző iskolák és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum iskolái a tizenéves korosztályt segítették a pályaválasztásban, akik a hagyományos szakmákban is kipróbálhatták magukat. A Herman Ottó Intézet pedig játékain, valamint izgalmas fejtörőin keresztül vitte közelebb a kicsiket és nagyokat egyaránt természetünk és környezetünk szeretetéhez, tiszteletéhez.

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban valljuk, hogy a pályaorientációt nem lehet elég korán kezdeni. Már óvodás korban érdemes a gyerekek érdeklődését felkelteni, a különböző szakmák érdekes, számukra is érthető bemutatásával.

A Nagycsaládos Fesztivál tökéletes helyszín volt, hogy a gyerekeknek interaktívan, játékosan prezentáljuk az általunk képviselt képzéseket.

A szépészeti iskolánk fodrász bemutatóval, hajfonással, nappali smink készítésével, kézápolási bemutatóval készült. A gyerekek érdeklődve fogadták a gyönyörű csillámtetoválásokat, amelyeket tanulóink készítettek nekik.

A fiúkra is gondoltunk, a faipari iskolánkból interaktív szerszámbemutatóval, lomfűrészeléssel, babzsák varrással készültek. A kisebbeket gólyalábazás és különböző fából készült logikai játékok várták.

Bőrdíszműveseink bőrtárgy készítéssel várták a családokat, de további kreatív foglalkozások is voltak dekoratőr tanulóink szervezésében.

A mai gyerekek érdeklődésének középpontjában az informatika is jelen van. Ezt játékos informatikai feladatokkal, kódfejtéssel, játékprogramok készítésével tudták kipróbálni a Vasúttörténeti Parkban.

Az építőipar sajnálatos módon a gazdaság mostohagyereke lett az utóbbi időben. Pedig jó szakemberekre szükségünk van, és a szakma szépsége elvitathatatlan. Szeretnék a gyerekeknek egy kis ízelítőt adni, és bemutatni hogyan lehet az alkotás örömét felfedezni ezekben a szakmákban.

Betekinthettek a szakma izgalmas világába burkolás bemutatónk alkalmával, ahol a csempe szimmetriájával játszhattak. Kőfaragóink, kőműveseink, ácsaink izgalmas szakmai bemutatóval várták az érdeklődőket.

A gyerekek kreativitása kifogyhatatlan. Ezt kihasználva textiltermékeseinkkel karkötőt készíthettek, a kárpitozás modern formáját próbálhatták ki.

A fiúk izgalmas forgácsoló és CAD-CAM szakmai bemutatón vehettek részt. Modellező bemutatónkon lehetőségük volt kipróbálni a modellezés izgalmas világát.

Természetesen a szórakoztatásról sem feledkeztünk meg. A színpadon néptánc bemutatóval, rockzenei koncerttel vártuk a bulizni vágyó családokat.

Megosztom