Közös célokért dolgozik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a Nyugat-magyarországi Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME). A megállapodást hétfőn délután írta alá az Egyetem képviseletében Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Alpár Tibor dékán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum részéről Valló Péter főigazgató a soproni Ligneum NymE Látogatóközpontban.

Öt bázisiskolai megállapodás is köttetett a Simonyi Károly Kar és az iskolák igazgatói között

Öt bázisiskolai megállapodás is köttetett a Simonyi Károly Kar és az iskolák igazgatói között

Hatékonyságot jelent a közép- és felsőfokú oktatás összekapcsolása
A tavaly alakult BKSzC tizenegy fővárosi szakképző tagintézménnyel működik, köztük több faipari szakképzést kínáló iskolával. Azoknak a tanulóknak, akik később felsőoktatási intézményben folytatnák a szakma elsajátítását, számos pozitívummal jár a megállapodás, mellyel hosszú távú együttműködési szándékukat nyilvánították ki az intézmények vezetői.
A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben eszközeit és lehetőségeit egyesítve dolgozik azon, hogy hatékony tehetséggondozás és pályaorientáció valósulhasson meg a tagintézményekben. A tervezett programok között közös szakmai konferenciák szervezése, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyekre való felkészítés is szerepel, emellett az Egyetem vállalja a Centrum tagintézményeiben dolgozó pedagógusok továbbképzését, mind módszertani, mind pedig szakmai vonatkozásban.

Vonzó életpályát kínálnak a faipari foglalkozások
„Az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, sok szakemberre, mérnökre van szükség. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a képzéseinket, igényt tartanak a hallgatóinkra.” – nyilatkozta korábban Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja, aki elmondta, hogy a most megköttetett öt bázisiskolai megállapodással már tizenötre gyarapodott azoknak a száma, amelyek a faipari képzés minőségének fejlesztéséről gondoskodnak.

A Kar és a Centrum között létrejött megállapodás célja, hogy a BKSZC tagintézményeiben, a Simonyi Károly Kar közreműködésével megvalósulhasson a szaktanárok továbbképzése, biztosítottá váljon az egyetemi hallgatók számára a szakmatanulási lehetősége és közös programok alakuljanak ki a faipari szakmák népszerűsítésére.
A Simonyi Károly Kar és a Szakképzési Centrum a közeljövőben létrehoznak egy közös internetes oldalt a faipari szakképzés népszerűsítésére, ahol tájékoztatják a diákokat és egymást az aktuális képzési hírekről, valamint összehangolják a beiskolázási stratégiájukat. Az egyetem a jövőben általános és középiskolás diákokat is fogad szervezett tanulmányi kirándulás keretében, és a tanulóknak lehetőségük nyílik mélyebben megismerkedni a faipar több aspektusával, az egyetem inspiratív, alkotói közegével.

Megállapodás született továbbá arról is, hogy a BKSZC, az SKK képviselőinek a bevonásával, az egyetemi hallgatók részére szakmatanulási programot dolgoznak ki. A Simonyi Károly Kar megszervezi a faipari szaktanárok továbbképzését, hogy ezzel is növelje a szakképzés minőségét, és a továbbtanuló diákok elméleti felkészültségét. A szakmai továbbképzéshez szükséges tematikát és az ehhez szükséges akkreditációt az egyetem a közeljövőben fogja benyújtani.

Diákok is ellátogattak az Egyetemre
Az aláírási ceremónián több mint ötven budapesti, jelenleg informatikai, mechatronikai és faipari szakmát tanuló középiskolás is részt vett, akik megismerkedtek a Simonyi Károly Karon folyó szakmai és tudományos munkával, a képzésekkel, majd ellátogattak az IKEA soproni gyárába, a Tanműhelybe és az NRRC Kutatóközpont laborjaiba is.

 

A cikk és a képek forrása: http://cyberpress.hu

Megosztom