Ötven év a tehetség szolgálatában

Ötven év a tehetség szolgálatában

2018. május 9-én a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kézművesipari Szakgimnáziumában egyszerre volt tetten érhető a múlt – a jelen – és a jövő.

A Kiállítás

Múlt
1968-ban indult útjára egy ma is nagy megbecsülésnek örvendő kezdeményezés, az Ifjú Alkotók Kiállítás (IAK). Az akkori iskola tanulói az Országos Tanulmányi Versenyeken hosszú éveken keresztül országos szinten az összesítésben első helyen végeztek. Erre az iskola lelkes fiatal tanári kara nagyon büszke volt. Ez a sikersorozat adta az ötletet ahhoz, hogy ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati képzés területén is bizonyíthassanak az iskola tanulói. Így született meg a kiállítás. A vállalkozó szellemű tanulóknak, szakmai képzésüktől függetlenül, lehetőségük nyílt egyfajta bemutatkozásra a nagy nyilvánosság előtt különféle alkotásokkal, benne grafika, festmény, fotó, egyéb kiállítandó kézműves alkotásokkal. Ezek közül kiemelkedtek az ötvös és vésnök tanulók munkái, majd később a fényképész tanulóké is.
A jutalmak többnyire Dicsérő Oklevelek voltak, amelyek nagy elismerésnek számítottak. Később az ÁPV (Állami Pénzverő Vállalat) által készített arany, ezüst, bronz plaketteket vehettek át tanulóink.
Az Ifjú Alkotók Kiállítás szervezését az első időszakban Ferenczi Tibor, később Pósa István gyakorlati oktatásvezetők irányították.
Időközben változtak a kiállítás helyszínei, így egyre magasabb színvonalon tudtuk bemutatni a kiállítási tárgyakat. A legjelentősebb helyek az Asbóth utcai kiállító terem, a Magyar Kultúra Háza Alapítvány a Budai várban, a Design Center a belváros központjában, a Duna Palota. A jutalmak, a támogatók által egyre jelentősebbek lettek. Meg kell említeni Rózsa Béla, volt tanulónk által tervezett „Oroszlán” bronz szobrot, amely szimbolizálja a fiatalokat, akik mutogatják már oroszlán karmaikat. A szoborból az évek során 70 darab került kiosztásra feliratozva, különféle szakmai és egyéb kategóriában az első helyezést elért tanulók között, az iskola és egyéni és céges támogatók hasznos ajándékai mellet.

Jelen

Az idei év a kiállítás és a pályázat szempontjából különleges, hiszen a jubileumi 50. volt soron. Erre reflektálva iskolánkban, amely idén helyt adott a hivatalos megnyitónak és a díjátadónak is, két különálló kiállítási sarkot rendeztünk be. Az egyik egy retrospektív jellegű visszatekintés az iskola alapításától kezdve, számos hangulatkeltő rekvizitummal. A másik már a napjainkban zajló oktatáshoz kapcsolódik. Rajzi, művészettörténeti és szaktörténeti anyagok kerültek ki nyomtatott illetve vetített formában.
A kiállítás idén két különálló helyszínnel gazdagodott. A nagyszámú meghívottak miatt iskolánk volt tornaterméből kialakított stúdióban zajlott a hivatalos megnyitó és a díjátadó ceremónia.
Ezt követően lehetett átmenni a másik helyszínre, a két sarokra fekvő Budapest Art Brut Galériába (VIII. Üllői út 60-62.), ahol a fotós és ötvös tanulók vizsga illetve pályázati munkáit állítottuk ki.
Maga az installációs rendszer részben a galéria rendszerére támaszkodott, másfelől az első félévben átadott konzultációs termünkben használatba vett saját tervezésű, moduláris rendszerű asztalokból továbbfejlesztett installációkból állt. Ez a- szintén önerőből fejlesztett – rendszer már debütált az idei müncheni Inhorgenta ékszervásáron is, ahol általános elismerés övezte.

Ötvös szakképesítés

A kiállító diákok, ahogy eddig is a 13., 14. és 15. évfolyam voltak. A 13. évfolyam pályázati munkákkal volt jelen, míg a két végzős évfolyam vizsgaremekekkel. Az általános színvonal igen magas volt az idén, mind technikai-technológiai, mind művészi plusz hozzáadott tartalmi szempontból.
A zsűrizés meghívott, független tagok értékelése alapján zajlott. A zsűri tagjainak kiválasztásában arra törekedtünk, hogy a hagyományos szakmai vonalat képviselő, elismert ötvösök, tervezői képzésben (MOME) tanult kortárs ötvösművész mellett a szakmában nem tevékenykedő, de azzal aktívan foglalkozó teoretikus szakemberek is helyet kapjanak.

Zsűritagok:
Nagy Dániel (Splendor Ékszer)
Farkas Márk (Farkas Ékszer)
Kecskés Orsolya (ÉÉB alapító, önálló ötvösművész, Szimultán iskola ötvös oktatója)
Hoffmann Petra (Stilblog alapítója és tulajdonosa)
Zsikla Mónika művészettörténész és kurátor

A díjazottak:
13. évfolyam:
I. Sógor Sarolt
II. Burgolits Edit
III. Kur Viktória

14. és 15. évfolyam:
I. Fodor Tünde
II. Mezei Szilvia
III. Horváth Nikolett
Különdíj: Verhás Máté
Felnőtt kategória: Kohut-Görömbei Luca

Idén igen magas díjazásban részesültek diákjaink, összesen 465.000 Ft értékű vásárlási utalványt tudtunk szétosztani. A díjazás támogatói voltak:
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Budapesti Komplex Szakképzési Centrum
Harry 2003 Kft.

Fotográfus és fotótermék kereskedő szakképesítés
260 beérkező pályamunka előzsűrizése után 170 kép került kiállításra.

A szakmai zsűri tagjai:
Pálvölgyi Zoltán (Pálvölgyi Digitál vezetője)
Eifert János (fotóművész)
Fodor Dániel János (fotográfus, médiaművész)

A díjazottak:
Nappali tagozat tanulói:
I. Császár Szabolcs
II. Pölöske Zsófia
III. Máté Tamás
Eifert János különdíja: Trevisán Fanni
Dávid Zsolt különdíja:
Legjobb szoció/riport fotó: Pólya-Pető Dávid
Legjobb portré: Molnár Balázs
Polaroid különdíj: Hikisch Gergely
Tripont Kft. különdíj: Izsáki Judit

Felnőttoktatás, esti tagozat tanulói:
I. Benyuska Péter
II. Rubin Mónika
III. Tóth Ágnes Réka

Az IAK szponzorai az idén is kiemelkedő értékben ajánlottak fel fényképész tárgyi jutalmat, stúdió bérleti lehetőséget, készpénzt és könyvjutalmat. A díjak felajánlói:
Pálvölgyi Digital Kft; Budapesti Komplex Szakképzési Centrum; Tripont Kft; Orange Foto; CEWE Color; Eifert János; Welzenbach Tamás; Dávid Zsolt

Gratulálunk a díjazottaknak és mestereiknek! Köszönet a szponzorok nagylelkű mecenatúrájáért!

Jövő
Az elmúlt 50 év nemes hagyományait szem előtt tartva, a mai kor kihívásainak megfelelve, lelkes tanáraink újrafogalmazták a kiállítás és a hozzá tartozó pályázat elnevezését. A két szakmának kerestek egy egyszerű közös halmazt, azaz olyan kifejező szót, ami mind a fotográfus, mind az ötvös alkotások esetében utal a tanulók tehetséggondozásának, a széleskörű közönséggel való találkozásának az ünnepére. A két legfontosabb közvetítő közeg a FÉNY/fotó és a FÉM/ötvös-aranyműves szavak játékából született meg a „nemesfény” elnevezés, amivel az 51. kiállítás megnyitótól találkozhat az iskola iránt érdeklődő közönség.

 

Az 50. alkalommal megrendezett Ifjú Alkotók Kiállítás büszkeséggel tölt el bennünket. Öröm számunkra, hogy ennyi tehetséges diák, és ennyi nagyszerű oktató munkáját láthatjuk. Kivételes megtiszteltetés minden évben végig kísérni a tanulók és az őket tanító tanáraik néha már emberfeletti, megfeszített munkáját, aminek köszönhetően minden évben egyre színvonalasabban sikerül megmutatni az elkészült tárgyakat, alkotásokat, gondolatokat, mondanivalót. Nagyszerű látni, ahogy mindig valamivel kiegészül és formálódik, igazodik a kor szelleméhez a kiállítás. Bízunk benne, hogy az eltelt 50 év alatt mindig volt, ami évről évre új értelmet, új mondanivalót jelentett a kiállítók számára.
Örülünk, hogy a kiállítást a tanulók és tanáraik értéknek tekintik, hogy ezt a hagyományt megújult arculattal és névvel a jövőben is folytatni szeretnék. Az ennek érdekében végzett innovatív munkájukkal legalább akkora sikernek néznek elébe, mint amit az Ifjú Alkotók Kiállítás eddigi 50 éve jelenthetett a mindenkori diákoknak és tanáraiknak.

 

Az épület

Múlt
1963 – Iskolánk jogelődjét, a 6. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetet, a Munkaügyi Minisztérium alapította, székhely: Budapest, XIII. ker. Huba utca 6. Az 1979-80-as tanévben kijelölték az iskola új, jelenlegi székhelyét, a Budapest VIII., Práter u. 31. számú épületbe. Az épület klasszikus nyolcadik kerületi előélettel rendelkezett (többek között „piroslámpás” nyilvánosházként is funkcionált). Az udvara földes, a „termek” padozata olajos hajópadló, fűtése olajkályha. Igazi körgangos ház Molnár Ferenc grundjának szomszédságában.
1989 előtt az iskola csak az elméleti oktatással foglalkozott. A gyakorlati oktatási hátteret a vállalatok biztosították. A rendszerváltást követő évek sok változást hoztak iskolánk életében. Többek között létrejött:
 egy fényképész műterem, fekete-fehér és színes labor,
 egy fogtechnikus kabinet,
 négy ötvös tanműhely, és
 egy látszerész kiegészítő tanműhely.
Az új tanlaborok, tanműhelyek építése mellett jelentős felújítási munkák is folytak az iskolában.
A teljesség igénye nélkül az 1990-es évek munkálatai:
 a vízvezeték, és a csatornarendszer, teljes cseréje,
 a fűtés átalakítása (egyedi olajfűtésről, központi fűtésre),
 a mellékhelyiségek teljes korszerűsítése,
 ablakok, ajtók cseréje,
 az udvar, és a lépcsőházak, teljes felújítása,
 a tantermek teljes felújítása (a parketta, és a bútorok cseréje, festés, stb.),
 a tornaterem teljes felújítása,
 az irodák, és a tanári teljes felújítása
 elkezdődött a tetőtér beépítése.

Jelen
A 2017/2018. tanév szintén a felújítás tanéve volt. Ahhoz, hogy az elméleti és gyakorlati oktatás biztonságos körülmények között folyhasson, három komoly infrastrukturális beruházásra került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSzC) forrásaiból:
– függőfolyosó és tetőterasz rekonstrukció
– földszinti női mosdó plafonjának megerősítése
– szennyvíz csatorna gerincvezeték cseréje
Az életveszélyes helyzetek elhárításán túl az oktatás színvonalának emelése és a megnövekedett képzési igények kiszolgálása érdekében az
– ötvös szaktanterem korszerűsítésére, az
– ötvös konzultációs terem, fotográfus szaktanterem kialakítására és a
– fotográfus stúdiók infrastruktúra kialakítására (tornaterem) is sor került a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum finanszírozásában.

A fenti beruházások a kiállítás előtti napokban fejeződtek be, így az Ifjú Alkotók Kiállítás jubileumi megnyitóján került sor a hivatalos átadóra is, melyen a BKSzC főigazgatója, a tagintézmények igazgatói, gyakorlati oktatásvezetői és a kivitelező Fortess-Bau Kft. képviseletében Nagy István vettek részt.

Jövő
A kiállítás nyitó ünnepségének helyet adó tornaterem új, kettős funkciót fog betölteni a jövőben. Kialakításra kerül két fotóstúdió, ami a fotográfus tanulók számára nyújt XXI. századi körülményeket, ahol a pályázati munkáikat még színvonalasabban készíthetik el. Emellett megmarad egy szabad alkotó zóna, mely alkalmas rajzoktatásra, mikro kiállítások, prezentációk tartására, installációs technikák kísérletezésére.
Az újabb ötven évet, terveink szerint, a tetőtérben kialakítandó Galériában kezdhetjük, ahol nem csak évente egyszer nyílik lehetőség a tanulók munkáinak bemutatására, a szakmai- és laikus közönség valamint az iskola tanárai és tanítványai találkozójára. Egy hely, ahol találkozik a múlt, a jelen és a jövő.

Készült: Dávid Zsolt, Dzurdzik János, Marosi László, Must Gabriella, Szenteleki Gábor írása alapján

 

Megosztom