Pályázzatok HATÁRTALANUL!

Pályázzatok HATÁRTALANUL!

Azok a hegyek még ma is állnak,
Azok a folyók még ma is futnak,
Az a csillag még ma is mutatja az utat,
Az a nép még ma is él.
P. Mobil

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2019-2020-as tanévben is sikeres Határtalanul! pályázatokról számolhatunk be. A BKSZC három tagintézménye, a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium, a Pogány Frigyes Szakgimnázium és a Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyert támogatást a programok megszervezésére és lebonyolítására.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázatoknak köszönhetően három iskolából 213 diák és 20 tanár utazhat egy hétre valamely határon túli magyar lakta országrészbe.
Miért is érdemes pályázni és utakat szervezni? Az elmúlt évek megvalósult Határtalanul! pályázatai azt bizonyítják, hogy maradandó, élő, a szó valós értelmében testvériskolai és baráti kapcsolatok alakulnak ki mind intézményi, mind személyes vonatkozásban. Olyan kereteket biztosít a pályázat, melyek lehetővé teszik a nemzeti összetartozás valódi, életszerű és egyben felemelő megélését. Az utazások által a diákok és tanáraik kulturális, anyanyelvi, földrajzi, történelmi élmény- és ismeretanyagot szereznek. Tulajdonképpen mindannyian saját kultúránkat tanuljuk mindeközben! Kiemelném a személyes kapcsolatok jelentőségét: számos diák és pedagógus tért vissza magyar testvéreinket meglátogatni, de már nem turistaként, hanem jóbarátként. A szakmai program, egy közös termék létrehozása, lehetőséget nyújt a közös együttműködésre, játékos foglalkozásokra, értékteremtésre.
Engedtessék meg, hogy példaként kiemeljük a Weiss Manfréd Szakgimnáziumot, amely iskolára különösen igazak a fent leírt állítások. Ők a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceummal már 5 alkalommal nyertek és valósítottak meg közös HATÁRTALANUL!
programot. Az idei tanévben is folytatódik a sikertörténet, tavasszal 6. alakalommal valósul meg a közös út. Emellett egy nagyváradi iskolával is nyertek tavaly, illetve a határon túli osztálykirándulás programban is részt vesznek.
Az iskolák a kirándulásokról készült képeket és videókat közzéteszik honlapjukon.

Rozgonyi Krisztián
pályázati referens
BKSZC

Megosztom