Nemzetközi tapasztalatok

SKILLS

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum megalakulása óta kiemelt támogatója a Skills versenyeknek (Euroskills, Worldskills), ennek köszönhetően folyamatosan európai és világszínvonalon is kimagasló eredményeket érünk el (pl. Európa és világbajnok bútorasztalos). A versenyek célja a minőségi szakképzés és szakmai fejlődés támogatása. A nemzetközi versenyek és a Skills program kiemelkedő lehetőséget biztosítanak mind a tanulók, mind az érintett pedagógusok és szakemberek számára, hogy tehetségük kibontakozzon és szakmailag fejlődjenek.

 

ERASMUS SZAKKÉPZÉS

A 13-ból 11 iskolánk nagy hagyományokkal rendelkezik ezen a területen és megvannak a jól kialakított partnerkapcsolataik. A szakképzési projektek alkalmával a diákok szakmai, nyelvi és szociális készségei is fejlődtek, világot láttak, tapasztalatot gyűjtöttek, szakmájukban jobbak, elhivatottabbak lettek. Kétség sem fér ahhoz, hogy egy szakképző iskola színesítését a külföldi kapcsolatok sokkal inkább elősegítik és vonzóbbá válik az ide jelentkezők számára. A kollégák szakmai látogatásai szélesítették a látókörüket, láttak és tanultak új módszereket, amiket be tudtak építeni a hazai oktatásba is.

 

HATÁRTALANUL PROGRAM

Szinte minden iskolánk vett már részt Határtalanul programban, és vannak jól kialakított partnerkapcsolatok, amelyeknek a keretében fogadtunk is csoportokat. Az együttműködések új területe lehet itt az, hogy ezen országokkal (mivel sok közülük EU tag vagy programország) elkezdjük az Erasmus területén is a közös munkát. Lehetőség van a diákok szakmai gyakorlatában, tanárok cseréjében, de akár stratégiai partnerségi programokban is együttműködni.

 

ERASMUS KÖZNEVELÉSI PROGRAMOK

Három iskolánk is vett már részt köznevelési program (Mándy, Pogány, Újbudai), ahol a tanárok fejleszthették a nyelvi és a módszertani készségeiket.

 

ERASMUS STRATÉGIAI PROGRAMOK

Szintén 3 iskolának van nagy tapasztalata a centrumon belül (Weiss, Gundel, Pogány). A partnerségi kapcsolatoknak köszönhetően folyamatos résztvevői a stratégiai programoknak, partnerként vettünk részt ezekben a projektekben.

 

COMENIUS

A Comenius program jó lehetőség volt a külföldi kollégákkal való kapcsolatot építésre, három iskolánk (Erzsébet, Weiss, Ybl) több alkalommal fogadott tanárcsoportokat. A Comenius szakmai továbbképzés pedagógusoknak 2007-2013 között az egyik legnépszerűbb projektté nőtte ki magát és ezt követően az Erasmus szakképzés adott hasonló projektekre lehetőséget.

Megosztom