Cukrász szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.
Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
- termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
- értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
- a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
- közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
- ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
- bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
- megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
- betartja és betartatja a HACCP előírásait;
- megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
- nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 2 éves képzése, nappali tagozaton, érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőknek, amely 4-es szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Nappali tagozatra 25 éves kor alatt lehet jelentkezni.
A cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el. A cukrász technikus képes irányítani, felügyelni, ellenőrizni a cukrászati feladatokat, az alkalmazottak tevékenységét, a kész cukrászati termékek minőségét. Részt vesz a cukrászkészítmények elkészítésében, ugyanakkor értékesíteni is képes azokat. A termelő tevékenység mellett bemutatja, népszerűsíti a cukrászat szolgáltatásait, kialakítja annak az üzletpolitikáját, marketingstratégiát, cégarculatot fogalmaz meg, üzleti tervet készít.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány |
Képzési idő: |
2 év nappali tagozaton (iskolai szüneteket is tartalmazza) |
Képzés munkarendje: |
nappali (25 év alatt) |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
2024. szeptember 01. |
Jelentkezés: |
érettségi bizonyítvánnyal, legfeljebb 23 éves korig; |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
nappalin órarend szerinti oktatás, mindennapos elfoglaltság; |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Varga Zsuzsanna, 06-1/280-68-10, titkarsag@gundeliskola.hu