Ugrás a fő tartalomra

1211 Budapest, Tanműhely köz 7.


+36-1-58-58-050

Széchenyi 2020

Szakács


Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Turizmus-vendéglátás ágazat 2 éves képzése, nappali tagozaton, érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőknek, amely 4-es szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Nappali tagozatra 25 éves kor alatt lehet jelentkezni.

Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Képes a raktárkészletet figyelemmel kísérni, az árurendelést és az áruátvételt koordinálni, ellenőrizni; munkabeosztást tervezni, írni. A szakács szakember konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen tudja irányítani a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

A szakképzésbe történő belépés feltételei:

Bemeneti feltétel:

érettségi bizonyítvány

Képzési idő:

2 tanítási év esti képzésben

Képzés munkarendje:

nappali

Iskola, ahol indul a képzés:

Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum

Válaszható szakmairány:

 

Képzés indulása:

2023. szeptember 01.

Jelentkezés:

érettségi végzettséggel, legfeljebb 23 éves korig

Finanszírozási forma

államilag támogatott, ingyenes

Oktatás:

elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen

Oktatás tervezett ideje:

nappali órarend szerinti oktatás, mindennapos elfoglaltság

Beszámítás:

a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján

Felvétel feltétele:

egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges

Beiratkozás:

előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.

Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Varga Zsuzsanna, 06-1/280-68-10, titkarsag@gundeliskola.hu



Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

      1211 Budapest, Tanműhely köz 7.

    • Telefon: +36-1-58-58-050

      E-mail: ugyfelszolgalat@bkszc.hu

      OM azonosító: 203032

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001774


    2024Budapesti Komplex Szakképzési Centrum