Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 8 hónapos vagy 1 éves képzése, esti tagozaton (felnőttképzési jogviszony), amely 4-es szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Nappali tagozatra 25 éves kor alatt lehet jelentkezni.
A cukrász süteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében a legmagasabb minőséget prezentálja. Alkotómunkája során szem előtt tartja a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Folyamatosan képezi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány |
Képzési idő: |
1 év esti képzésben |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
2024. szeptember |
Jelentkezés: |
érettségi végzettség és az angol, vagy a német nyelv tanulását igazolni kell |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, és duális partnernél szakképzési munkaszerződéssel |
Oktatás tervezett ideje: |
órarend szerint, heti 2 délután, 15:20-21:15 között |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Varga Zsuzsanna, 06-1/280-68-10, titkarsag@gundeliskola.hu
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
8 osztályról szóló bizonyítvány |
Képzési idő: |
1 tanítási év (az iskolai szüneteket is tartalmazza) |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
megfelelő létszám esetén |
Jelentkezés: |
16 éves kortól |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
kontakt órák heti 2 délután (hétköznap), órarend szerint + egyéni felkészülés |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Bengyíkné Varga Márta, 06-30/ 570-04-09, szamos.felnottoktatas@gmail.com
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány, vagy 10 osztályról szóló bizonyítvány, előzetes tudásmérés |
Képzési idő: |
8 hónap |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakképző Iskola és Szakiskola |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
megfelelő létszám esetén |
Jelentkezés: |
16 éves kortól |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
heti 2 alkalom, hétköznap délután; kéthetenként + 1 alkalom hétköznap délután |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Tanügyi iroda: 06-1/333-89-24/123. mellék; felnottkepzes.mandy@gmail.com