Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 8 hónapos vagy 1 éves képzése, esti tagozaton (felnőttképzési jogviszony), amely 4-es szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Nappali tagozatra 25 éves kor alatt lehet jelentkezni.
Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Képes a raktárkészletet figyelemmel kísérni, az árurendelést és az áruátvételt koordinálni, ellenőrizni; munkabeosztást tervezni, írni. A szakács szakember konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen tudja irányítani a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány |
Képzési idő: |
1 tanítási év, iskolai szüneteket is tartalmazza (2024. októberi vizsga) |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
2024. szeptember |
Jelentkezés: |
érettségi végzettséget és az angol, vagy a német nyelv tanulását igazolni kell |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
nappalin órarend szerinti oktatás, mindennapos elfoglaltság; felnőttképzésben iskolai képzés órarend szerint, heti 2 délután 15:20-21:15 között |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Varga Zsuzsanna, 06-1/280-68-10, titkarsag@gundeliskola.hu
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
elvégzett 8 osztályról szóló bizonyítvány, alapfokú végzettség |
Képzési idő: |
1 tanítási év (az iskolai szüneteket is tartalmazza) |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
megfelelő létszám esetén |
Jelentkezés: |
16 éves kortól |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
kontakt órák heti 2 délután (hétköznap), órarend szerint + egyéni felkészülés |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Bengyíkné Varga Márta, 06-30/ 570-04-09, szamos.felnottoktatas@gmail.com
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány, vagy 10 osztályról szóló bizonyítvány, előzetes tudásmérés |
Képzési idő: |
8 hónap |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakképző Iskola és Szakiskola |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
megfelelő létszám esetén |
Jelentkezés: |
16 éves kortól |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
heti 2 alkalom, hétköznap délután; kéthetenként + 1 alkalom hétköznap délután |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Tanügyi iroda: 06-1/333-89-24/123. mellék; felnottkepzes.mandy@gmail.com