Szakács szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedését célzó munkavégzést.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- vezető szakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;
- vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
- megérti és felhasználja a technológiai műveletek idegennyelvű leírásait.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Turizmus-vendéglátás ágazat 1 éves képzése, esti tagozaton (felnőttképzési jogviszony), érettségivel rendelkezőknek, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magasszinten elkészít és prezentál. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik, ezért a raktárkészletet, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Munkabeosztást tervez, ír, munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképezi magát, a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Bemeneti feltétel: |
érettségi bizonyítvány |
Képzési idő: |
1 tanítási év (az iskolai szüneteket is tartalmazza) |
Képzés munkarendje: |
esti |
Iskola, ahol indul a képzés: |
Budapesti Komplex SZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola |
Válaszható szakmairány: |
|
Képzés indulása: |
megfelelő létszám esetén |
Jelentkezés: |
megfelelő létszám esetén |
Finanszírozási forma |
államilag támogatott, ingyenes |
Oktatás: |
elméleti képzés az intézményben (az iskola szakmai programjától függően részben távoktatási formában), szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben, vagy külső gyakorlati helyen |
Oktatás tervezett ideje: |
kontakt órák heti 2 délután (hétköznap), órarend szerint + egyéni felkészülés |
Beszámítás: |
a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján |
Felvétel feltétele: |
egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges |
Beiratkozás: |
előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában. |
Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Bengyíkné Varga Márta, 06-30/ 570-04-09, szamos.felnottoktatas@gmail.com