Ugrás a fő tartalomra

1211 Budapest, Tanműhely köz 7.


+36-1-58-58-050

Széchenyi 2020

Képző- és iparművészeti munkatárs (Ötvös)


Az ötvös olyan fejlett formakultúrával, rajzi és plasztikai ismeretekkel, valamint fémtechnikai tudással rendelkező szakember, aki igényesen, tervezői szemlélettel valósítja meg az ötvösség különböző területein adódó szakmai és szakesztétikai feladatokat. Tárgykészítő tevékenységét alkotócsoportban, üzemi környezetben vagy saját műhelyében végzi. A kézműves és gyártmánytervezői munkájában egyaránt ismeri és tudatosan alkalmazza a hagyományos és korszerű technológiákat, figyelembe véve azok funkcionális, esztétikai és technikai jellemzőit. Egyéni elképzelései vagy a megrendelés szerinti funkcionális tárgyakat tervez és készít különféle kézi- és gépi eljárással. Munkája során információkat, inspirációs anyagot gyűjt, terveket, vázlatokat, modelleket készít, anyag– és gyártáselőkészítést végez. Elkészíti a gyártásra szánt tárgyak modelljét. Végigviszi vagy összehangolja az ötvös tárgykészítés teljes folyamatát. Terveit, elkészült munkáit prezentálja, archiválja, kapcsolatot tart a megrendelőivel és szakmai partnereivel. Felsőfokú tanulmányait a különböző művészeti vagy műszaki egyetemek tárgytervező szakán folytatja. Ajánlott azoknak, akik szívesen munkálnának meg napi szinten fémeket és szeretnének minden nap valami újat alkotni.

Iskolai előképzettség

Érettségi végzettség, iskolai rendszerű, nappali munkarendben tanulók esetén alapfokú iskolai végzettség

Szakmai előképzettség

Nem szükséges

Egészségügyi alkalmassági követelmény

Nem szükséges

Szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlat nem szükséges, azonban szakmai adottságok, készségek felmérése szükséges

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Művészetek, azon belül a Képzőművészet, szépművészet terület 2 éves képzése, nappali (tanulói jogviszony) és esti tagozaton (felnőttképzési jogviszony), érettségivel rendelkezőknek, amely szakmai képzés 4-es szintű szakképesítés megszerzésével zárul. Nappali tagozatra, szakgimnáziumi képzésre, kizárólag közvetlenül, az érettségit követően lehetséges jelentkezni. Csak abban az esetben jön létre tanulói jogviszony.  A Programkövetelmény alapján szervezett képzés, felnőttképzési jogviszonyt biztosít, amelyre érettségivel, bármely életkorban lehet jelentkezni. A képzés elvégzéséről tanúsítvány kap a  felnőttképzésben résztvevő, amivel, képesítő vizsgára tud jelentkezni. A sikeres képesítő vizsga teljesítését a képesítő bizonyítvány igazolja, amely államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Az ötvös tevékenysége közvetlen hatást gyakorol a mindennapi tárgykultúrára és a tágabb környezet vizuális megjelenésére. Az ötvös megőrzi, folytatja az ötvösség évezredes hagyományait, ugyanakkor biztonsággal alkalmazza a legújabb anyagokat és technológiákat is. Az ötvös általános művészeti ismeretei és alkotói tapasztalatai kreativitása és szakértelme  sokrétűen hasznosul az egymást követő, változatos feladatok megoldása során. Az egyedi és kisszériában készített munkáit a rendelkezésre álló anyagok és technológiák felhasználásával, szakmai igényességgel valósítja meg.

 A szakképzésbe történő belépés feltételei:

Bemeneti feltétel:

érettségi bizonyítvány

Képzési idő:

2 tanítási év

Képzés munkarendje:

25 év alatt nappali vagy esti, 25 év felett esti

Iskola, ahol indul a képzés:

Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Technikum

Válaszható szakmairány:

 

Képzés indulása:

megfelelő létszám esetén

Finanszírozási forma

államilag támogatott, ingyenes, azoknak, akik még nem rendelkeznek az új szakképzési rendszerben szerzett szakképesítéssel. Egyéb esetben, államilag nem támogatott, térítésköteles

Oktatás:

elméleti és gyakorlati képzés az intézményben, vagy a szakmai gyakorlat, külső gyakorlati helyszínen

Oktatás tervezett ideje:

nappali tagozaton, hétköznapokon, órarend szerint; felnőttképzésben, hétköznapokon délután, hétvégén 1 nap

Beszámítás:

a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján

Felvétel feltétele:

szakmai adottságok, készségek felmérése intézményi felvételi eljárás során szükséges

Beiratkozás:

előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.

Iskolai ügyfélszolgálati munkatárs neve, elérhetősége:
Fodor Rozália, Horváth Fruzsina; info@kezmuveskepzo.hu; 06-1/314-26-51KIMIKK
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

   1211 Budapest, Tanműhely köz 7.

  • Telefon: +36-1-58-58-050

   E-mail: ugyfelszolgalat@bkszc.hu

   OM azonosító: 203032

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001774


  2024Budapesti Komplex Szakképzési Centrum